Gorenje/Komprimiran zrak – Slovenija

Statistike projekta

Letni prihranek električne energije

1,200

MWh

Optimizacija proizvodnje komprimiranega zraka in sistema ogrevanja

Možno je nadaljnje širjenje omrežja in povečanje količine izkoriščene odpadne toplote

Izzivi

  • V energetskem pregledu Gorenja se je pokazal precejšen potencial za prihranke na kompresorski postaji v Velenju.

  • Naročnik se je odločil, da z Resalto izpelje omenjeni projekt.

Rešitve

Prenova kompresorske postaje je bil obsežen projekt, ki je vključeval vgradnjo dveh novih kompresorjev, izgradnjo novega objekta za sušilnike komprimiranega zraka z ustreznim prezračevanjem in kompletno predelavo cevovoda komprimiranega zraka, zaradi česar so tlačni padci manjši.

Eden od dveh novih kompresorjev ima frekvenčno regulacijo vrtljajev pogonskega motorja, s čimer je zagotovljena učinkovita proizvodnja komprimiranega zraka, oba kompresorja pa imata vgrajen prenosnik toplote, ki omogoča rekuperacijo njune toplote. S to toploto se ogreva centralni zalogovnik sanitarne vode in več drugih predelov.

Želite videti več?

Prenos naše brošure.

Pravno obvestilo.

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih s podjetjem, splošnih informacijah, povezanih s področjem energetike in obnovljivih virov energije in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Resalta d. o. o., Šlandrova 4b, Ljubljana Slovenija. (v nadaljevanju Resalta) E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na Resalta spletnih straneh, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje. S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da »Resalta« obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. Resalta lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku. Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na drug dogovorjen način zahteva, da Resalta osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo Resalta v 15 dneh od prejema obvestila ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja ter posameznika o tem v nadaljnjih petih dneh pisno ali na drug dogovorjen način obvestil. Navodila za odjavo preko prejetega e-obvestila: V vsakem e-obvestilu je v nogi sporočila objavljena povezava »Odjava«, na katero kliknete in sledite postopku odjave. Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.