Resalta za Gorenje pripravlja štiri nove projekte izboljšanja energetske učinkovitosti

Resaltino tesno sodelovanje z Gorenjem se nadaljuje, saj naša ekipa za področje industrije za proizvajalca gospodinjskih aparatov pripravlja še štiri projekte energetske učinkovitosti.Gorenje je zahvaljujoč izboljšavam, ki smo jih že zagotovili, prejelo nagrado za energetsko najbolj učinkovito podjetje leta 2018 na nedavni konferenci Dnevi energetikov, ki je v Sloveniji med vodilnimi dogodki na tem področju. Gorenje se je glede na velik obseg proizvodnje v svojih tovarnah v Velenju kot tudi v Valjevu v Srbiji odločilo izvesti več ukrepov učinkovite rabe energije.

V okviru tega načrta bodo v prihodnjih mesecih namestili dva nova hladilna agregata in kogeneracijsko enoto ter poskrbeli za prenovo kompresorske postaje.

Komprimiran zrak: Resalta razvija dva projekta za Gorenjevo tovarno v Valjevu v Srbiji in sicer gre za posodobitev dveh kompresorskih postaj. V okviru prvega projekta bodo namestili dva nova kompresorja z nazivno močjo 90 kW in 75 kW, drugo postajo pa bodo v celoti prenovili in vključili nov kompresor z nazivno močjo 37 kW. Resalta bo poskrbela tudi za namestitev priključka na sušilnik stisnjenega zraka, prenovo cevovodov, ki bo izboljšala tlačnime razmere, ter vzpostavitev sistema za rekuperacijo odpadne toplote in spremljanje delovanja vseh kompresorjev. Poraba električne energije se bo tako znižala za 10 %, omogočena pa bo tudi  uporaba 1.200 MWh rekuperirane toplote  na letni ravni.

Kogeneracija: Resalta bo v Gorenjevem kompleksu v Velenju poskrbela za namestitev nove kogeneracijske enote z 984 kW električne in 999 kW toplotne moči. Ta projekt bo podprt tudi s subvencijami. Enota bo delovala minimalno 4.000 ur letno, možno pa bo delovanje tudi do 7.000 ur letno. S tem se bo močno zmanjšala odvisnost Gorenja od daljinskega ogrevanja in okrepila zanesljivost dobave toplote do  proizvodnih procesov.

Hladilni sistemi: Zadnji projekt bo vključeval prenovo dveh tehnoloških hladilnih sistemov v dveh halah za proizvodnjo gospodinjskih naprav in pralnih strojev v Velenju. V proizvodnji kuhalnih aparatov bodo namestili hladilno enoto s sekcijo za prosto hlajenje in z močjo hlajenja 730 kW, v hali za pralne stroje pa hladilni agregat z močjo hlajenja 560 kW. Na podlagi omenjenih projektov se bo poraba elektrike za proizvodnjo hladilne energije znižala za 80 %. Poleg večje energetske učinkovitosti bodo v okviru izboljšav opustili stare sisteme, v katerih je bilo prisotno okolju škodljivo hladilno sredstvo R22.

Vse tri pogodbe bodo veljavne 10 let, skupna vrednost projektov pa je skoraj 2 milijona evrov. S tem bo skupno število projektov, ki jih je Resalta izvedla v sodelovanju z Gorenjem, naraslo na 8, kar dokazuje, da imajo veliki proizvajalci precejšen potencial za energetsko učinkovitost. Izboljšanje energetske učinkovitosti lahko vpeljemo na različne načine, od sistemov upravljanja z energijo, prenove razsvetljavekogeneracije in hladilnih enot do izboljšav na področju stisnjenega zraka in kotlovnic. Vse to je v Gorenju vodilo do precejšnjih energetskih in finančnih prihrankov, hkrati pa do optimizacije tehnoloških procesov, skrajšanja proizvodnih ciklov in večjega udobja za zaposlene.

Spremljajte naše projekte.

Naročite se na naše e-novice.

Pravno obvestilo.

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih s podjetjem, splošnih informacijah, povezanih s področjem energetike in obnovljivih virov energije in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Resalta d. o. o., Šlandrova 4b, Ljubljana Slovenija. (v nadaljevanju Resalta) E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na Resalta spletnih straneh, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje. S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da »Resalta« obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. Resalta lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku. Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na drug dogovorjen način zahteva, da Resalta osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo Resalta v 15 dneh od prejema obvestila ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja ter posameznika o tem v nadaljnjih petih dneh pisno ali na drug dogovorjen način obvestil. Navodila za odjavo preko prejetega e-obvestila: V vsakem e-obvestilu je v nogi sporočila objavljena povezava »Odjava«, na katero kliknete in sledite postopku odjave. Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.