Nov projekt hlajenja v Iskratelovem podatkovnem centru

Iskratel s sedežem v Kranju je z več kot 900 zaposlenimi in prisotnostjo v več kot 30 državah eden vodilnih evropskih ponudnikov komunikacijskih rešitev. Njihove storitve obsegajo najnaprednejše integrirane rešitve za telekomunikacijske operaterje in ponudnike storitev, kot tudi rešitve za digitalizacijo transporta, javno varnost in energetski sektor.

Na podlagi temeljitega energetskega pregleda, ki ga je izvedla Resalta, so se v Iskratelu odločili za izvedbo nekaterih predlaganih ukrepov za izboljšanje energetske učinkovitosti. Resalta je z Iskratelom podpisala pogodbo za izvedbo dveh projektov na sedežu podjetja v Kranju, ki sta trenutno v teku.

Prvi projekt obsega izboljšanje energetske učinkovitosti v podatkovnem centru, ki zahteva celoletno hlajenje. Resalta bo trenutno nameščeno staro, nezanesljivo in energetsko neučinkovito klima omaro nadomestila z novim sistemom, ki bo omogočal funkcijo prostega hlajenja. Do temperature okolice 18 °C bo omogočeno popolno prosto hlajenje, saj se bo zunanji zrak preko filtrov direktno vpihoval. V času ogrevalne sezone, se bo segret zrak s serverjev uporabil za ogrevanje sosednjega skladišča. Zahvaljujoč tej rešitvi se bo poraba energije zmanjšala, saj bo večino leta električno energijo porabljal le dovodni ventilator za zrak, odpadna toplota pa se bo v ogrevalni sezoni ponovno uporabila. Vlago v zraku bo uravnaval ultrasonični vlažilec.

Drugi projekt je usmerjen v izboljšanje delovnih pogojev za zaposlene. Resalta bo namestila nov hladini agregat in klimat z rekuperacijo, prav tako pa notranji razvod s konvektorji z namenom izboljšanja prezračevanja in hlajenja prostorov zaradi udobja. Optimalno prezračevanje bo vključevalo uravnavanje vlage in temperature.

Iskratel bo zahvaljujoč tem ukrepom letno prihranil 637 MWh električne energije in pridobil zanesljiv hladilni sistem. Poleg tega bodo zaposleni v podjetju imeli boljše delovne pogoje, rekuperacija odpadne toplote bo prinesla finančne koristi, okoljski vpliv podjetja pa se bo zmanjšal zaradi opustitve hladilnega sredstva R22 in prehoda na okolju prijazno rešitev.

Pričakuje se, da bodo novi sistemi začeli delovati v drugi polovici junija.

Spremljajte naše projekte.

Naročite se na naše e-novice.

Pravno obvestilo.

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih s podjetjem, splošnih informacijah, povezanih s področjem energetike in obnovljivih virov energije in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Resalta d. o. o., Šlandrova 4b, Ljubljana Slovenija. (v nadaljevanju Resalta) E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na Resalta spletnih straneh, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje. S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da »Resalta« obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. Resalta lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku. Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na drug dogovorjen način zahteva, da Resalta osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo Resalta v 15 dneh od prejema obvestila ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja ter posameznika o tem v nadaljnjih petih dneh pisno ali na drug dogovorjen način obvestil. Navodila za odjavo preko prejetega e-obvestila: V vsakem e-obvestilu je v nogi sporočila objavljena povezava »Odjava«, na katero kliknete in sledite postopku odjave. Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.