Resalta je začela tretji projekt energetske prenove mesta Ljubljane

Resalta je skupaj s konzorcijskim partnerjem in Mestno občino Ljubljana 27.7.2020 podpisala pogodbo za tretjo energetsko prenovo občinskih objektov v Mestni občini Ljubljana. Projekt vključuje prenovo 27 občinskih stavb, od katerih bo 17 celovito in 10 delno energetsko prenovljenih. Cilj javno-zasebnega partnerstva je optimizirati energetsko učinkovitost, zmanjšati porabo energije in izpuste emisij CO2. Izvedeni ukrepi bodo izboljšali tako udobje uporabnikov kot tudi zaposlenih.

V nabor objektov so vključene šole, vrtci, športni objekt in večnamenska dvorana. Ukrepi, ki se bodo izvajali, vključujejo obnovo sistemov prezračevanja, zamenjavo notranje razsvetljave z energetsko učinkovitejšo, zamenjavo obstoječih ogrevalnih sistemov s sistemi, ki bodo izkoriščali obnovljive vire energije, menjavo obstoječega stavbnega pohištva, prenovo fasad in izolacijo streh. Vgrajenih bo 9.700 novih LED luči, ki bodo nadomestile obstoječe neučinkovite sisteme razsvetljave, prenovljenih bo tudi 29.000 m2 fasad in streh.

Izvedeni ukrepi bodo zagotovili 4,465 MWh prihranka energije letno, kar je ekvivalent porabi energije 274 gospodinjstev. Znižanje rabe energije bo zmanjšalo tudi izpuste CO2 za 968 ton letno. Samo za primerjavo, tolikšno količino CO2 na letni ravni absorbira 46.000 dreves.

Skupaj z rezultati prvega projekta energetske prenove, ki je bil končan leta 2018, in drugega projekta zaključenega leta 2020, bo Mestna občina Ljubljana zahvaljujoč izvedenim ukrepom vsako leto prihranila skupno 14.970 MWh energije, pri čemer bo zagotovila letno zmanjšanje emisij CO2 za 4.383 ton. Tovrstni projekt je merilo za izboljšanje energetske učinkovitosti v občinah po vsej Evropi in je v skladu z ugledom ljubljanske zelene prestolnice Evrope (2016).

Energetska prenova se izvaja v okviru javno-zasebnega partnerstva med Mestno občino Ljubljana, družbo Resalta in konzorcijskim partnerjem. V skladu s tem poslovnim modelom projekt javnemu partnerju ustvarja prihranke, ki so namenjeni poplačilu začetne investicije. Prednost modela javno-zasebnega partnerstva je v tem, da bo imelo mesto Ljubljana takojšnje koristi iz prihrankov ter jih bo v 15-letnem pogodbenem obdobju porabljalo za poplačilo zasebnih partnerjev. Ko se pogodba izteče, bo Mestna občina Ljubljana v celoti uživala koristi od zagotovljenih energetskih prihrankov. Resalta bo skupaj s konzorcijskim partnerjem v okviru energetske prenove v času veljavnosti pogodbe skrbela tudi za upravljanje in vzdrževanje vgrajene opreme in sistemov. Skupna vrednost projekta znaša 16,9 milijona evrov, kjer bo konzorcij zagotovil več kot polovico sredstev. Preostali del investicije bodo prispevali evropski Kohezijski sklad, Republika Slovenija in Mestna občina Ljubljana.

Luka Komazec, direktor Resalte pravi:

„Tretja energetska prenova mesta Ljubljane je dokaz, da je trajnost stalna zaveza in ne enkratna naložba. Energetska učinkovitost v svojih različnih izvedbah vedno ponuja prostor za izboljšave in velik potencial za prihranke in boljše delovne ter življenjske pogoje - izjemno pomirjujoče, da Mestna občina Ljubljana to prepozna in počaščeni smo, da smo bili ponovno izbrani za spremljanje Mestne občine Ljubljana pri prehodu mesta v ogljično nevtralno mesto."

Spremljajte naše projekte.

Naročite se na naše e-novice.

Pravno obvestilo.

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih s podjetjem, splošnih informacijah, povezanih s področjem energetike in obnovljivih virov energije in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Resalta d. o. o., Šlandrova 4b, Ljubljana Slovenija. (v nadaljevanju Resalta) E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na Resalta spletnih straneh, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje. S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da »Resalta« obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. Resalta lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku. Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na drug dogovorjen način zahteva, da Resalta osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo Resalta v 15 dneh od prejema obvestila ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja ter posameznika o tem v nadaljnjih petih dneh pisno ali na drug dogovorjen način obvestil. Navodila za odjavo preko prejetega e-obvestila: V vsakem e-obvestilu je v nogi sporočila objavljena povezava »Odjava«, na katero kliknete in sledite postopku odjave. Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.