Naložbeni načrt za Evropo: za energijsko učinkovito Evropo – 6 milijonov evrov za slovensko Resalto z jamstvom Evropskega investicijskega sklada

EIB EIF Resalta

Evropski investicijski sklad in slovenska Resalta sta sklenila naložbo v višini 6 milijonov evrov za nadaljnji razvoj neodvisnih energetskih storitev in rešitev na področju energije iz obnovljivih virov.

Naložba se bo financirala z jamstvom Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI), ki je v jedru Junckerjevega naložbenega načrta za Evropo.

Resalta je do danes pomagala prihraniti 300 GWH električne energije, letne emisije CO2 pa so se z njeno pomočjo zmanjšale za 30 000 ton; primerljiv učinek bi imelo, če bi zasadili 3 400 hektarov gozda.

Evropski investicijski sklad bo Resalti, inovativni slovenski ponudnici rešitev za izboljšanje energijske učinkovitosti, zagotovil 6 milijonov evrov novega lastniškega kapitala. S pomočjo tega kapitala bo Resalta prerasla zagonsko fazo ter začela izvajati poslovni načrt, s katerim bo postala pomembna ponudnica neodvisnih energetskih storitev in rešitev na področju energije iz obnovljivih virov, kar bo pozitivno vplivalo na slovensko gospodarstvo in gospodarstvo EU, pa tudi na okolje.

Podjetje trenutno sodeluje s posamezniki, podjetji in občinami v Sloveniji, Bolgariji, na Hrvaškem, Češkem, v Italiji, Makedoniji, Črni gori in Srbiji. Pomaga jim zmanjševati emisije CO2 in porabo energije ter varčevati pri stroških, povezanih z energijo.

Po zaslugi jamstva iz proračuna EU v okviru Junckerjevega naložbenega načrta za Evropo bo lahko Resalta še naprej prispevala k energijsko učinkoviti in okolju prijazni Evropi. Podjetje je do danes razvilo in izvedlo rešitve, s katerimi je bilo prihranjene 300 GWH električne energije, letne emisije CO2 pa so se zmanjšale za 30 000 ton; primerljiv učinek bi imelo, če bi zasadili 3 400 hektarov gozda.

Resalta, ki so jo ustanovile pomembnejše slovenske družbe – Gorenje, Geoplin in Energetika Ljubljana – bo ob povečanju ponudbe energetskih storitev razvijala tudi nove rešitve na področju obnovljivih virov energije. Prispevku podjetja k zmanjšanju emisij CO2 prek projekta Mestne občine Ljubljana za energetsko prenovo objektov je Evropska komisija kot najboljšemu projektu na področju energetskih storitev podelila evropsko nagrado za energetske storitve European Energy Service Award.

Polovico zneska za dokapitalizacijo bo prispeval skupni instrument Evropskega investicijskega sklada in Slovenske izvozne in razvojne banke (SID), polovico pa bolgarski investicijski sklad BlackPeak Capital in zasebni vlagatelji.

Izvršni direktor Evropskega investicijskega sklada Pier Luigi Gilbert je povedal:

„Resalta dokazuje, da so lahko podjetja uspešna in hkrati okoljsko ozaveščena. Prizadevanja, da bi prihodnje generacije odraščale v boljši Evropi, so lahko tudi poslovna priložnost. Resalta je to priložnost izkoristila, s tem pa prinaša koristi tako Sloveniji kot tudi EU. Evropski investicijski sklad s ponosom podpira Resalto, ki zastopa našo vizijo Evrope, v kateri se podjetja in okolje ne izključujejo, ampak se medsebojno podpirajo. Prav tako bi se rad zahvalil SID banki, naši zanesljivi partnerici v Sloveniji.“

Evropski komisar za podnebne ukrepe in energijo Miguel Arias Cañete je dejal: „Junckerjev načrt s svojo naložbeno močjo prispeva k doseganju ciljev EU glede rabe čiste energije. Danes podpira zelo obetavno slovensko zagonsko podjetje Resalta pri rasti, inovacijah in razvoju rešitev na področju energije iz obnovljivih virov. Resalti čestitam, da je izkoristila priložnost, ki jo ponuja Junckerjev načrt, in upam, da bodo temu zgledu sledila tudi druga slovenska inovativna podjetja.“

Direktor Resalte Luka Komazec je dejal: „Naložba iz Evropskega investicijskega sklada je pomemben korak pri razvoju Resalte. Zaupanje, ki nam je bilo izkazano, potrjuje pomembno vlogo, ki jo imajo neodvisne družbe pri razvoju energijske učinkovitosti in obnovljivih virov energije. Zahvaljujoč tej naložbi bomo lahko razvili številne nove projekte, ki jih načrtujemo, in veselimo se naslednje faze rasti Resalte, za katero smo prepričani, da bo imela pomemben in trajen učinek na energetsko podobo regije.“

 

Za več informacij kliknite tu.

Spremljajte naše projekte.

Naročite se na naše e-novice.

Pravno obvestilo.

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih s podjetjem, splošnih informacijah, povezanih s področjem energetike in obnovljivih virov energije in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Resalta d. o. o., Šlandrova 4b, Ljubljana Slovenija. (v nadaljevanju Resalta) E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na Resalta spletnih straneh, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje. S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da »Resalta« obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. Resalta lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku. Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na drug dogovorjen način zahteva, da Resalta osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo Resalta v 15 dneh od prejema obvestila ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja ter posameznika o tem v nadaljnjih petih dneh pisno ali na drug dogovorjen način obvestil. Navodila za odjavo preko prejetega e-obvestila: V vsakem e-obvestilu je v nogi sporočila objavljena povezava »Odjava«, na katero kliknete in sledite postopku odjave. Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.