Največje javno-zasebno partnerstvo na Balkanu je bilo sklenjeno v mestu Kruševac v Srbiji

Mesto Kruševac je podpisalo pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu (JZP) s podjetjem GGE, za celostno prenovo sistemov javne razsvetljave v 99 mestih, ki se nahajajo znotraj upravnega območja mesta Kruševac.

Poleg tega, da je to največje javno-zasebno partnerstvo na Balkanu po številu sijalk in svetilk, ki bodo zamenjane, je ta projekt tudi največje javno-zasebno partnerstvo za povečanje učinkovitosti porabe energije v Srbiji do sedaj.

Ta projekt je pomemben mejnik v razvoju energetske učinkovitosti in modela javno-zasebnih partnerstev v Srbiji. Model javno-zasebnega partnerstva omogoča zasebnim gospodarskim družbam naložbe v javne projekte po posebni pogodbi, s katero zasebni partnerji zagotavljajo financiranje, izvedejo vsa potrebna dela in zagotavljajo vzdrževanje opreme ter prevzamejo vso odgovornost za izvedbo projekta, medtem ko javni partner povrne investirani vložek iz ustvarjenih prihrankov.

Javno-zasebno partnerstvo sklenjeno med mestom Kruševac in zasebnim partnerjem GGE, predvideva ukrepe za zamenjavo 12.545 starih neučinkovitih svetilk z 12.545 LED svetilkami.

Poleg precej večje učinkovitosti v primerjavi z običajnimi sijalkami, imajo LED-sijalke tudi neprimerljivo daljšo življenjsko dobo. Gre tudi za do okolja bolj prijazno tehnologijo, ki ne vsebuje strupenih snovi niti za okolje škodljivih materialov, kljub temu pa je dovolj čvrsta, da preživi tudi najtežje vremenske razmere, električne udare in vibracije. Zaradi tega so tovrstne sijalke idealna izbira za javno razsvetljavo in za občine predstavljajo preprost način varčevanja in preprost prehod na do okolja prijazne (zelene) tehnologije.

V primeru Kruševca so bila svetila na podlagi fotometričnih meritev skrbno izbrana, tako da bodo izpolnjevala vse zahteve mesta in okoliških naselij. Prehod na LED-razsvetljavo bo zmanjšal skupno električno moč vgrajenih luči s 1.664 kW na 356 kW. Pogodba med partnerjema bo trajala 12 let, GGE pa bo zagotovil jamstva za vgrajeno opremo še za dodatna 3 leta.

„Projekt Kruševac je odličen primer, ki potrjuje, da ima vsaka od naših občin, ki ima  zastarelo razsveljavo, priložnosti, da se loti prenove in posledično prihrani pri stroških povezanih z električno energijo. Pomembno je poudariti, da pomanjkanje sredstev za financiranje projekta ni razlog za preložitev načrtov občine. Občine lahko tako, kot je bilo to izvedeno v mestu Kruševac, investicijo poplačajo iz ustvarjenih energetskih prihrankov, ki jih dosežejo s tehnologijo, ki je bolj energetsko učinkovita in ki pomembno vpliva na znižanje stroškov energije. Zasebni partnerji, ki sodelujejo v tovrstnih projektih so vsekakor zainteresirani tudi za to obliko sodelovanja“ je ob podpisu pogodbe povedala Ankica Barbulov, direktorica GGE Srbija.

GGE bo prav tako zamenjal zastarele sisteme za prižiganje in ugašanje javne razsvetljave v vseh 330 podpostajah v občini. Novi sistem bo avtomatiziran in krmiljen z astronomsko uro, prilagojeno lokalnim razmeram v Kruševcu in omogočal bo optimalne prihranke energije.

Podjetje GGE ima s podobnimi projekti kar nekaj izkušenj,  v preteklosti je izvedelo že projekte javne razsvetljave v srbskih občinah Ada, Žabalj in Petrovac na Mlavi. V mestu Pirot bo zamenjal ogrevalne kotle na surovo nafto v štirih osnovnih šolah s kotli na biomaso in dobavljal toplotno energijo. GGE je tudi zasebni partner v največjem javno-zasebnem partnerstvu v Sloveniji, z mestom Ljubljana, za energetsko obnovo 49 javnih zgradb, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana.

*GGE od marca 2018 posluje kot Resalta.

Spremljajte naše projekte.

Naročite se na naše e-novice.

Pravno obvestilo.

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih s podjetjem, splošnih informacijah, povezanih s področjem energetike in obnovljivih virov energije in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Resalta d. o. o., Šlandrova 4b, Ljubljana Slovenija. (v nadaljevanju Resalta) E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na Resalta spletnih straneh, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje. S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da »Resalta« obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. Resalta lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku. Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na drug dogovorjen način zahteva, da Resalta osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo Resalta v 15 dneh od prejema obvestila ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja ter posameznika o tem v nadaljnjih petih dneh pisno ali na drug dogovorjen način obvestil. Navodila za odjavo preko prejetega e-obvestila: V vsakem e-obvestilu je v nogi sporočila objavljena povezava »Odjava«, na katero kliknete in sledite postopku odjave. Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.