Livar – Ivančna Gorica in Črnomelj

Statistike projekta

Znižanje porabe električne energije za proizvodnjo komprimiranega zraka za 

23

%

Letni prihranek:

42.060

EUR

Stanje pred sklenitvijo pogodbe in zahteve naročnika

Livar je specializirano podjetje za proizvodnjo produktov iz sive ter nodularne litine in mehansko obdelavo.

Naročnik je za proizvodnjo komprimiranega zraka na obeh lokacijah uporabljal kompresorje, ki so bili večinoma že zastareli.

Ker je komprimiran zrak nujen element proizvodnje v Livarju, je bila zamenjava kompresorjev nujna. Meritve so pokazale, da je letna potreba naročnika po komprimiranemu zraku 9,500,000 m3 na eni in 17.000.000 m3 na drugi lokaciji. Specifična poraba električne energije se je gibala okoli 0,15 kWh/ m3.

Rešitev Resalta

Izhajajoč iz energetskih pregledov, ki smo jih predhodno izvedli za naročnika smo zasnovali rešitev, ki vključuje vgradnjo enega novega kompresorja moči 160 kW (frekvenčno reguliran) v Ivančni Gorici in treh novih kompresorjev moči 132 kW (frekvenčno reguliran) in dvakrat po 90 kW v Črnomlju.

Novi kompresorji so povezani z naprednim nadzornim sistemom. 

V sklopu projekta v Črnomlju je bil izveden tudi sistem za izkoriščanje odpadne toplote iz kompresorske postaje za sušenje barvanih izdelkov. V ta namen je bila izvedena tudi celotna proizvodna linija ter povezava dveh objektov s cevovodom in primerno regulacijo.

Želite videti več?

Prenos naše brošure.

Pravno obvestilo.

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih s podjetjem, splošnih informacijah, povezanih s področjem energetike in obnovljivih virov energije in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Resalta d. o. o., Šlandrova 4b, Ljubljana Slovenija. (v nadaljevanju Resalta) E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na Resalta spletnih straneh, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje. S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da »Resalta« obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. Resalta lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku. Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na drug dogovorjen način zahteva, da Resalta osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo Resalta v 15 dneh od prejema obvestila ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja ter posameznika o tem v nadaljnjih petih dneh pisno ali na drug dogovorjen način obvestil. Navodila za odjavo preko prejetega e-obvestila: V vsakem e-obvestilu je v nogi sporočila objavljena povezava »Odjava«, na katero kliknete in sledite postopku odjave. Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.