Resalta zaključila prvi projekt z Mestno občino Ljubljana in začela z drugo energetsko prenovo

Zaključek prvega projekta energetske prenove

 

Z uradnim zaključkom energetske prenove 48 javnih stavb v Mestni občini Ljubljana je začel delovati največji projekt javno-zasebnega partnerstva za energetsko učinkovitost v jugovzhodni Evropi. Primopredaja stavb je bila izvedena konec avgusta. Energetsko prenovljene stavbe vključujejo športne dvorane, osnovne šole, vrtce, upravne stavbe, zdravstvene domove in druge javne objekte. Med izvedenimi ukrepi so bili prenova sistemov ogrevanja, ventilacije in klimatizacije, menjava notranje razsvetljave z energetsko učinkovitejšimi različicami, menjava obstoječih sistemov ogrevanja s sistemi, ki izkoriščajo obnovljive vire energije, menjava oken in vrat, prenova fasad in izolacija streh.

 

Vsi ti ukrepi bodo letno zagotovili do 8.245.534 kWh energetskih prihrankov, poleg tega pa tudi znižanje emisij CO2 za 2.956 ton. Vrednost celotnega projekta je 14.9 milijonov evrov. Zaključek projekta sta zaznamovali slovesnosti z rezanjem trakov v športnem centru Kodeljevo in bazenu Tivoli, ki so se ju udeležili ljubljanski župan in člani lokalnih skupnosti.

 

Izvedeni projekt postavlja nove standarde kot največje javno-zasebno partnerstvo, kar jih je bilo na področju energetskih stori kdaj sklenjenih ne samo v Sloveniji, temveč v širši regiji. V tem se sklada s podobo Ljubljane kot zelene prestolnice Evrope in samo upamo lahko, da bo s prednostmi in koristmi tega poslovnega modela navdušil še druge občine.

 

Prednost modela javno-zasebnega partnerstva je v tem, da bo mesto takoj imelo koristi od prihrankov ter jih v 15-letnem pogodbenem obdobju porabljalo za poplačilo zasebnih partnerjev. Ko se pogodba izteče, bo Mestna občina Ljubljana v celoti uživala koristi od zagotovljenih energetskih prihrankov. Resalta in Petrol bosta v okviru energetske prenove v času veljavnosti pogodbe skrbela tudi za upravljanje in vzdrževanje vgrajene opreme in sistemov. Konzorcij je zagotovil 51 % sredstev, preostali del investicije pa bodo prispevali evropski Kohezijski sklad, Republika Slovenija in Mestna občina Ljubljana.

 

 

 

 

 

Podpis pogodbe za drugi projekt energetske prenove

 

Na podlagi uspešnosti projekta se je Mestna občina Ljubljana odločila še za drugi projekt energetske prenove, ki bo obsegal dodatnih 11 stavb v občini. Vključeval bo stavbe, ki niso bile del prve prenove, in sicer osnovne šole, vrtce, športne centre in občinske stavbe. Izvedeni ukrepi, ki bodo podobni kot pri prvem projektu, bodo vključevali toplotne ovoje, sisteme ogrevanja, ventilacije in klimatizacije in prenovo razsvetljave. Kjer bo mogoče, bodo energetski sistemi nadomeščeni s takšnimi, ki izkoriščajo obnovljive vire, poleg tega bodo izvedene menjave oken, vrat in izboljšave izolacije ter vgradnje sistemov upravljanja z energijo in drugih orodij za optimizacijo porabe energije.

 

Drugi projekt energetske prenove v Mestni občini Ljubljana bo zagotovil letne prihranke v obsegu 2.260 MWh in zmanjšal izpuste CO2 za 459 ton letno.

 

Začetek projekta smo obeležili s slovesnim podpisom pogodbe na Ljubljanskem gradu v okviru konference Ljubljana Forum. V partnerstvo z Mestno občino Ljubljana ponovno vstopa konzorcij Resalte in Petrola, tokrat pa se jima pridružuje še Javna razsvetljava, ki bo poskrbela za vse prenove sistemov razsvetljave v okviru projekta. Skupna vrednost investicije je 4,8 milijona evrov, v času veljavnosti pogodbe, ki znaša 15 let, pa bo konzorcij skrbel za delovanje in vzdrževanje.

 

Luka Komazec, direktor Resalta, pravi: “Izjemno smo ponosni na uspeh ob zaključku prve energetske prenove v Mestni občini Ljubljana. Kot podjetje, ki je dejavno v celotni regiji, se dobro zavedamo, da bo to močno spodbudilo druge občine za podobne korake v smeri energetske učinkovitosti. Dejstvo, da je projekt takšne vrste mogoče izvesti v tako velikem obsegu, služi kot dokaz, da je model javno-zasebnega partnerstva izjemno prilagodljiv in da lahko zagotovi velike prihranke, hkrati pa izboljša kakovost življenja za prebivalce in uporabnike stavb. Še en zelo dober znak je, da so v Mestni občini Ljubljana takoj zaznali koristi in se odločili, da se nemudoma lotijo še enega projekta.”

 

 

Foto: Nik Rovan

Spremljajte naše projekte.

Naročite se na naše e-novice.

Pravno obvestilo.

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih s podjetjem, splošnih informacijah, povezanih s področjem energetike in obnovljivih virov energije in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Resalta d. o. o., Šlandrova 4b, Ljubljana Slovenija. (v nadaljevanju Resalta) E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na Resalta spletnih straneh, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje. S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da »Resalta« obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. Resalta lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku. Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na drug dogovorjen način zahteva, da Resalta osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo Resalta v 15 dneh od prejema obvestila ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja ter posameznika o tem v nadaljnjih petih dneh pisno ali na drug dogovorjen način obvestil. Navodila za odjavo preko prejetega e-obvestila: V vsakem e-obvestilu je v nogi sporočila objavljena povezava »Odjava«, na katero kliknete in sledite postopku odjave. Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.