Občina Kanal ob Soči bo naredila pomemben korak na poti zelenega prehoda

Občine Kanal ob Soči je izbrala prijavitelja RES ERP d.o.o, podjetje skupine Resalta, s katerim bo podpisala služnostno pogodbo z namenom postavitve sončnih elektrarn.

V smeri Zelenega dogovora, ki ga je Evropska komisija predstavila konec leta 2019 kot odgovor na podnebne spremembe je tudi občina Kanal ob Soči sprejela odločitev, da bo na strehe v svoji lasti postavila sončne elektrarne. Postopke za to aktivnost vodi Zavod za zeleni razvoj Soške doline v sodelovanju z Goriško Lokalno Energetsko Agencijo (GOLEA).

Občina Kanal ob Soči je februarja 2022 objavila Javni poziv za sklenitev neposredne pogodbe za ustanovitev služnostne pravice na nepremičnem premoženju za namen postavitve malih sončnih elektrarn na strehe sledečih stavb: Osnovna šola Kanal in Športna dvorana Kanal, Osnovna šola Deskle in Športna dvorana Deskle ter Kulturni dom Deskle. Po podpisu služnostne pogodbe za najem streh je bila za postavitev sončnih elektrarn izbrana družba RES ERP d.o.o., članica skupine Resalta.

Občina je s to odločitvijo naredila pomembne korake v smeri zelenega prehoda, saj bo s postavitvijo sončnih elektrarn prispevala k zmanjšanju ogljičnega odtisa. Ob letni proizvodnji električne energije v višini 513.817 kWh bodo letni izpusti CO2 manjši za 260 ton, kar v 25-letnem obdobju predstavlja 6.503 tone. Občina si je s fiksno ceno električne energije za obdobje 25-ih let tudi že zagotovila prihranke pri stroških te energije. Dodatno pa bo letno proizvedeno električno energijo poleg navedenih stavb možno porabiti tudi na nekaterih drugih stavbah v občinski lasti (na čistilnih napravah v Kanalu in Desklah in na občinski stavbi).

RES ERP bo postavitev sončnih elektrarn izvededla postopno, zadnje bodo postavljene v začetku prihodnjega leta.

Spremljajte naše projekte.

Naročite se na naše e-novice.

Pravno obvestilo.

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih s podjetjem, splošnih informacijah, povezanih s področjem energetike in obnovljivih virov energije in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Resalta d. o. o., Šlandrova 4b, Ljubljana Slovenija. (v nadaljevanju Resalta) E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na Resalta spletnih straneh, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje. S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da »Resalta« obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. Resalta lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku. Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na drug dogovorjen način zahteva, da Resalta osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo Resalta v 15 dneh od prejema obvestila ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja ter posameznika o tem v nadaljnjih petih dneh pisno ali na drug dogovorjen način obvestil. Navodila za odjavo preko prejetega e-obvestila: V vsakem e-obvestilu je v nogi sporočila objavljena povezava »Odjava«, na katero kliknete in sledite postopku odjave. Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.