Ostanki vinske trte kot biomasno gorivo: novi projekt Plantaže za GGE Črna Gora

GGE je pričel z deli na enem najpomembnejših GGE-jevih projektov v Črni Gori. GGE in naročnik Plantaže AD sta sklenila pogodbo o sodelovanju pri energetski prenovi, s ciljem zmanjšanja stroškov energije in izboljšanja okolijskega odtisa naročnika.

Plantaže AD je eden izmed najbolj znanih proizvajalcev vina v regiji in največje na območju Balkana. Zaradi obsežne proizvodnje vina ter ostalih alkoholnih izdelkov, se naročnik sooča z izjemno visokimi stroški energije. Visoki stroški pa so povezani tudi s staro in neučinkovito opremo, ki jo je do sedaj uporabljal naročnik – parni kotel na mazut.

Poleg negativnih vplivov na okolje, se Plantaže soočajo tudi z znatnimi stroški obratovanja, vzdrževanja, čiščenja kotla ter z izgubami na parnih cevovodih. Pri obstoječem sistemu manjka tudi sistem povratka kondenzata.

Strokovnjaki iz GGE  so zasnovali rešitev za energetsko učinkovitejšo rabe energije, vgradil so nov biomasni parni kotel s skupno močjo 2MW in kapaciteto proizvodnje pare 3t/h, ki vsebuje novo delno parno linijo ter povsem nov sistem povratka kondenzata. Z namenom čim večjega izkoristka prednosti osnovne dejavnosti Plantaž, je GGE predlagal uporabo ostankov vinske trte kot novo biomasno gorivo. Pri pridelavi vina je odpadni material stranski produkt, ki pa ima zelo nizko vsebnost vlage in visoko kalorično vrednost, kar pomeni odlično biomasno gorivo.

Investicija v energetsko učinkovitejši sistem proizvodnje energije, bo naročniku omogočila prihranek v vrednosti 200.000€ letno za obdobje petih let, nato pa so predvideni prihranki še višji. V času implementacije novega sistema bo proizvodnja Plantaž delovala nemoteno.

GGE je ponosen, da bo imel priložnost delati na tako obsežnem projektu, v sodelovanju z eno največjih in najbolj cenjenih podjetij v Črni gori.

GGE od marca 2018 posluje kot Resalta.

Spremljajte naše projekte.

Naročite se na naše e-novice.

Pravno obvestilo.

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih s podjetjem, splošnih informacijah, povezanih s področjem energetike in obnovljivih virov energije in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Resalta d. o. o., Šlandrova 4b, Ljubljana Slovenija. (v nadaljevanju Resalta) E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na Resalta spletnih straneh, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje. S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da »Resalta« obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. Resalta lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku. Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na drug dogovorjen način zahteva, da Resalta osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo Resalta v 15 dneh od prejema obvestila ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja ter posameznika o tem v nadaljnjih petih dneh pisno ali na drug dogovorjen način obvestil. Navodila za odjavo preko prejetega e-obvestila: V vsakem e-obvestilu je v nogi sporočila objavljena povezava »Odjava«, na katero kliknete in sledite postopku odjave. Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.